dilluns, 26 de gener del 2009



L'altre dia, gràcies a Corpi, a més de descrobrir un parell de runes de riuraus molt interessants en la localitat d'Ador, vam anar a Montixelvo a vore una antiga "fàbrica" de pansa. No és altra cosa que, quan la pansa donava molts diners i el procés es va "industrialitzar" mitjançant l'utilització d'estufes. De forma que així l'assecada de la pansa es reduia de forma molt notable, a més de no fer falta tindre una era o sequer. Això si, calia una forta inversió econòmica per tal de pagar el edifici, la llenya, els materials... així que pareix ser que es llogaven i els camperols portàven enllà la pansa per assecar en dos o tres dies.
A dia de hui està abandonada, però una parella del centre de la Península estan rehabilitant-la per tal d'acondicionarla com a vivenda.
Es poden vore les finestretes que hi havia a la porta de les estufes per tal de vore com anava la pansa, a més de es guies /rails per on anaven les vagonetes en les quals es posaven els canyissos

2 comentaris:

Rosenrod ha dit...

¡Si no fuera por esfuerzos de particulares como estos, cuántas cosas desaparecerían convertidas en ruinas...!

Un saludo!

Carlos V ha dit...

Estamos intentando a ver si entre el Ajuntament de Montixelvo y el Museu d'Etnologia de Valencia se pueden salvar al menos las vagonetas de la estaufa que está en ruinas y no acaben en un chatarrero o algo por el estilo. Seguiremos informando!